I dit skema på grundforløbet vil du møde følgende fag:
Gartner:
I faget gartner lærer du hvordan du producerer planter lige fra formering til salg. Du lærer at udføre enkelte arbejdsopgaver som
f. eks. vanding, gøde planter, kigge efter skadedyr og meget mere. Du lærer samtidigt at anvende forskellige gartnermaskiner og gartnerværktøjer som f.eks. en pottemaskine, en traktor, skarpe knive og sakse. Størstedelen af timerne arbejder vi praktisk i vores væksthuse, i planteskolen og på friland. I de praktiske timer lærer du at tage hensyn til arbejdsmiljø og sikkerhed i forbindelse med dit arbejde.
Faget gartner er inddelt i fire søjler, hvor deri vil ligge forskellige aktiviteter, som skal være med til at du opnår læringsmålene; formering, produktion, pak/høst & salg. Læs mere i PDFen i toppen af siden.
Bonusfag:
I bonusfag arbejder du i dybden med de mange forskellige gartnerfaglige emner fra gartnerfagets timer, således at du dygtiggør dig inden for de forskellige emner. Det kunne for eksempel være at du har behov for at arbejde mere med emner som: vanding, formering, afstand, beskæring m.m. (se eventuel læringsmålene for emner og hvad du skal opnå.)
Cases:
I de tre cases anvender du viden fra fagene Biologi og Naturfag til at løse konkrete problemstillinger du møder som gartnerlærling. Hver case afsluttes med et produkt.
- Arbejdsmiljøcase:
I denne case undervises du både i det psykiske og fysiske arbejdsmiljø. Der er fokus på hvordan du arbejder ergonomisk korrekt, samt hvordan du beskytter dig når du arbejder med kemi i erhvervet. Derudover vil der være et fokus hvad er god introduktion til arbejdsopgaver, samt emnet hvor går grænsen? Som omhandler krænkelse på arbejdspladsen.
- Kompostcase:
I denne case arbejdes der med kompost. Her kommer du til at prøve at sammensætte din kompost, som bliver omdrejningspunkt for resen af undervisningsforløbet. Der vil være et stort fokus på organisk og uorganiske gødninger, hvor vi ser på fremstilling og opbygning af næringsstofferne, som planterne har behov for. Derudover kommer du til at skulle måle pH og ledetal undervejs i forløbet.
- Plantelærecase:
I denne case kommer du til at arbejde med frø og spiring, hvor du bl.a. kommer til at se på frøets spiringsbetingelser. Du kommer derudover til at skulle udregne små matematiske opgaver bl.a skal du prøve at udregne spiringsprocent. Du kommer samtidigt til at have et fokus på energiomsætning i planten herunder fotosyntesen og respirationen, hvor du kommer til at lave nogle små forsøg.
Klar til læreplads:
Her klædes du på til at kommer ud på en læreplads. Vi arbejder med arbejdspladskulturer, og hvad et vil sige at gå i lære/være lærling. Du kommer til at arbejde med din uddannelsesplan, og får tips og tricks til hvordan du finder og søger en læreplads. Derudover får du kendskab til 3F som fagforening, og du får information om hvordan du kan komme i lære i udlandet gennem OPU.
VFU = Virksomheds Forlagt Undervisning:
I forlængelse af klar til læreplads skal du i VFU. I dine VFU-uger skal du ud og prøve kræfter med det erhverv du har valgt at uddanne dig til. VFU’en skal være med til at give dig et springbræt til at få en uddannelsesaftale.
Ceritifikater
Igennem dit grundforløb skal du have opnået følgende certifikater, for at komme på hovedforløbet. Du kan læse mere om dem herunder:
Kørekort:
Som en del af dit grundforløb skal du have kørekort til minimum traktor. I løbet af teoriundervisningen vil du få kendskab til køretøjet, lære om styreapparatet, lygter, reflekser, bremser og en hel masse andet, der vil gøre dig i stand til at køre traktoren sikkert og forsvarligt, både i marken og på vejen. Derudover lærer du om på spænding af vogn og motorredskaber, samt hvordan du begår dig med disse i trafikken. Du starter med at lære traktoren at kende på området omkring Kold College, og derefter begiver du dig ud på vejen sammen med en kørelærer.
Hvis du har kørekort til bil, eller regner med selv at erhverve kørekort til bil inden hovedforløb 1, skal du søge merit. Spørg her din underviser hvordan du gør det.
Førstehjælp:
Førstehjælp består af to dele. Første del er færdselsrelateret, hvor du bl.a. møder cases, hvor du lærer omkring ulykker der kan ske i trafikken og hvordan du forebygger dem. Derudover lærer du hvordan du håndterer når ulykken sker, og du prøver kræfter med hjerte/lunge redning. Anden del er mere brancherelateret. Her lærer du om arbejdsskader og akut opstået sygdom med eksempler fra din egen branche. Herunder hvordan du håndterer kemiske væsker, samt skader på bevægeapparatet, f.eks. et brækket ben. Slutlig bliver du præsenteret for hvilke skader der forekommer hyppigst indenfor netop din branche.
Hvis du har kørekort til bil, kan du søge merit til første del af førstehjælp. Spørg her din underviser hvordan du gør det.
Brandbekæmpelse:
Her modtager du undervisning i elementær brandbekæmpelse, hvor du gennem undervisningen lære om hvordan du kan forbygge og hindre brand, samt hvordan du slukke mindre brande. Derudover lære du hvordan du skal forholde til hvis brand opstår. Hvis du har haft brandbekæmpelse før, kan du søge merit. Spørg her din underviser hvordan du gør det.
Grundfag
Igennem dit grundforløb skal du have bestået følgende grundfag, for at komme på hovedforløbet. Du kan læse mere om dem herunder:
Biologi E:
Er bygget op af flere forskellige emner, som har til formål at styrke dit kendskab og forberede dig på, at løse opgaver i det uddannelsesspecifikke fag. I de første 8 uger gennemgås teori, som vil understøtte jeres arbejde med to praksisrelateret cases. Det sker
f. eks. i casen Plantelære, hvor du får viden omkring hvordan processen fotosyntese og respiration foregår, samt hvordan frøene er opbygget og spirer frem. Dette foldes yderligere ud i Kompost casen, hvor I skal lave egen kompost. I denne case beskæftiger i jer samtidigt med mikroorganismer og hvilken betydning de har for erhvervet. Disse cases er grundlag for to dokumentationer, som man skal bruge til selve eksamen.
Naturfag E:
Er bygget op af flere forskellige emner, som har til formål at styrke dit kendskab og forberede dig på, at løse opgaver i det uddannelsesspecifikke fag. I de første 8 uger har du grundlæggende teori i forskellige emner, som du får trænet. Teorien skal være med til at du efterfølgende kan gå ud og arbejde med de to cases kompost og plantelære, som danner grundlag for de to dokumentationer du skal udarbejde for at bestå faget. Kompostcasen tager afsæt i jeres egen kompost, hvor vi får snakket om organisk og uorganisk gødning. Efterfølgende kigger vi ind i næringsstoffer og deres opbygning og egenskaber. I plantelære casen ser vi på energi og energiomsætning omkring os og i planten herunder fotosyntesen og respirationen. undervejs i begge cases vil der være små forsøg og praktiske opgaver undervejs, der er med til at understøtte den teori du har haft de første 8 uger.