14. maj 2025

Test dine skills, og få en spændende oplevelse. Du kan deltage i fynsmesterskaberne, hvis du er ansat som bager-, kokke-, ernæringsassistent-, smørrebrød & catering- eller tjenerelev og har tilknytning til Kold.

I år er der mulighed for at deltage i en holdkonkurrence, hvor bæredygtighed og klima indtager den gastronomiske scene. Grønne Klimakreationer er en elevkonkurrence for elever, der fokuserer på at skabe lækre og bæredygtige retter med et grønt og klimavenligt fokus. Konkurrencen har til formål at fremme bevidstheden om klimaændringer og bæredygtighed gennem madlavning

 

 

 

Udtagelse

De indsendte anonyme forslag bedømmes, hvorefter 8 elever fra hvert brancheområde vil blive udtaget til at deltage i konkurrencen onsdag den 14. maj 2025.

Dommerpanelet består at højt kvalificerede fagfolk, hvis afgørelse er endelig.

Du kan tilmelde dig, hvis du er ansat som bager-, kokke-, ernæringsassistent- eller tjenerelev og har tilknytning til Kold.

Hvornår får du svar?

Alle får svar. Hvis du udtages til Fynsmesterskaberne 2025, får du en bekræftelse på deltagelse i konkurrencen. Du får tilsendt bedømmelseskriterier ved konkurrencen og program for dagen. Der vil blive kåret 1.,2. og 3. pladser ved fynsmesterskaberne.

Konkurrence-materialet sendes til de udvalgte deltagere mandag den 10. marts 2025.

Der forbeholdes ret til aflysning af arrangementet.

Der vil blive tilsendt en råvarer og inventarliste inden konkurrencen. 

 

Program

Som kokkeelev skal du:

  • ud fra en råvarekurv fremstille en hovedret og dessert til 5 kuverter.

Praktisk info:

  • Emnet for hovedretten og desserten udspecificeres efter deltagerne er udvalgt.
  • Der er mulighed for at færdiggøre/stikbords-servere hovedretten for dommerne. Dette er dog ikke et krav.
  • Hvis man bliver udvalgt, skal man lave en menubeskrivelse af de retter, man serverer for dommerne.

Som tjenerelev skal du:

  • Du skal dække et bord til 6 couverter og afvikle en service med indbudte gæster
  • I service er disse discipliner repræsenteret: mixning af drinks, tranchering, fadservering, dekantering, præsentation af ost og øl, blindduftning af spiritus, flambering af banan samt præsentation og servering af  vine til retterne. Dette udspecificeres, efter deltagerne er udvalgt.

Praktisk info:

  • Konkurrencetiden er fordelt over hele dagen.

Som bagerelev skal du fremstille og aflevere:

  • 6 stk. Dekorative og smagsfyldte brød. Brødene skal indeholde frisk surdej (Langtidshævet brød er tilladt. Og må laves dagen før. De skal dog laves igen på konkurrencedagen.)
  • 1 stk. Dekorativ kage. Der vil være fokus på både udseende og smag af kagen. (Mix produkter er ikke tilladt) Mål på kagen ca. Ø18-22 cm. Eller ca. 25×35 cm.
  • 2 X 10 stk. Rullede specialiteter. Fx wienerbrød- eller croissantdej. Dejen skal være ind-rullet med min. 25 % smør.
  • Hemmelig udfordring som vil være relateret til uddannelsen. Udfordringen kommer til at foregå oppe i hallen tæt på udstillingsboret. Den hemmelige udfordring er uden for konkurrencetiden på de 4 ½ time.

Konkurrencetiden er 4,5 timer. inkl. opsætning af produkter i hallen.

Som ernæringsassistent skal du:

Som ernæringsassistent skal du fremstille Fremtidens skolemad, ud fra en råvarekurv.

Du skal fremstille et hovedmåltid og et mellemmåltid til 4 personer. Måltiderne skal kunne serveres i en skolekantine og være egnet til aldersgruppe 12-15 år.

    • Hovedmåltidet skal være varmt og kunne anrettes på tallerken
    • Mellemmåltidet skal være TO GO og skal bestå af mindst 2 komponenter

Konkurrencetiden er ca. 3,5 time.

Som deltager i konkurrencen Grønne Klimakreationer skal du:

  • fremstille 4 stk. Grønne Snack til 4 kuverter, med fokus på lokale, sæsonbetonede og økologiske ingredienser for at minimere klimaaftrykket.
  • fremstille 1 stk. lun servering til 4 kuverter med fokus på at bruge hele ingrediensen og minimere madspild i Retten. Dette udspecificeres efter deltagerne er udvalgt.

Praktisk info:

  • Konkurrencetiden er ca. 4 timer.
  • Konkurrencen er åben for alle elever fra de forskellige Fagretninger.
  • I stiller op som et hold af 2 elever

Alle deltagerne kan medbringe personligt værktøj samt service, bestik, glas, duge, fade og tallerkener til opsætning og anretning. Almindeligt udstyr forefindes. Reglementeret påklædning uden navn og logo kræves.

Tilmelding

Udfyld tilmeldingsblanketten senest d. 3. marts 2025. I tilmeldingsblanketten skal du vedhæfte dit bedømmelsesforslag, som skal opfylde nedenstående krav:

  • Hvis du er kokkeelev, skal du indsende en opskrift på en hovedret, hvor hovedemnet skal være fisk. Opskriften skal være portioneret til 5 kuverter a la carte.
  • Hvis du er tjenerelev, skal du indsende en 4-retters sommermenu med forslag til tilhørende vine. Vinvalget skal begrundes skriftligt (ingen vine må overstige 150,- kr. i kostpris ex. moms).
  • Hvis du er bagerelev, skal du indsende forslag til et sundt og bæredygtigt specialbrød med opskrift samt foto.
  • Hvis du er ernæringsassistent, skal du indsende et forslag til dagens varme måltid (hovedret og bi-ret) til en selvvalgt målgruppe.
  • Hvis I vil deltage i konkurrencen Grønne Klima Kreationer, skal du indsende en opskrift på en grøntsagsbasseret forret

Husk at Grønne Klima Kreationer er en holdkonkurrence. Så begge deltagere skal være noteret i tilmeldingen.

Alle kan deltage i konkurrencen Grønne Klimakreationer – uanset uddannelsesretning