Introduktion

Vil du opleve skolen?

Kontakt os

Brænder du for at lave mad fra bunden? Vil du gerne vide, hvad fødevarer indeholder? Og har du mod på at lave lækker hverdagsmad til mange forskellige mennesker? Så er uddannelsen som ernæringsassistent lige noget for dig!

På uddannelsen til ernæringsassistent har vi ikke fokus på at skabe oplevelsen af at gå ud at spise på en restaurant. Her har vi i stedet fokus på at skabe et lækkert og indbydende hverdagsmåltid, alle har lyst til at spise. Et hverdagsmåltid, som giver den rigtig ernæring til dem, der spiser med.

Du kan læse mere om hvordan og hvor du tilmelder dig her.

Mød eleverne

Sofie, 22 år
Christian, 25 år
Sofie, 22 år

Jeg vil nok gerne lave mad til ældre på et plejehjem. Jeg kan godt lide tanken om helt almindeligt mad til mennesker, som har brug for det. Selvom det er hverdagskost, så kan det jo godt være god mad, som er lavet fra bunden.

Sofie Olesen

Ernæringsassistentelev

Jeg går omkring 2 år på datamatikeruddannelsen, men det var bare alt for teoretisk og stillesiddende. Under studiet opdager jeg, at jeg godt kan lide at lave mad, så det fører mig i den her retning. Nu kan jeg se, hvor meget, jeg har savnet at bruge mine hænder. Jeg elsker, når vi går i køkkenet!

Christian Sten Jørgensen

Ernæringsassistentelev

Jeg har fundet ud af, at jeg rigtig godt lide at lave kostberegninger. Og at der er stor forskel på at lave sund mad til fx ældre i forhold til yngre mennesker, da det er forskellige ting, de har behov for. Så sund mad er noget, som passer til mennesket.

Sofie Hauggaard

Ernæringsassistentelev

Fakta

9. eller 10. klasse eller tilsvarende med karakteren 02 i Dansk og Matematik.

Ja (Hvis du opfylder overgangskravene)

Læreplads med løn

Inden du kan starte på hovedforløbet, skal du finde en læreplads i en godkendt oplæringsvirksomhed. Det er dit eget ansvar at finde en virksomhed, som vil indgå en skriftlig uddannelsesaftale. Men vores uddannelsesvejledere vil selvfølgelig gerne hjælpe dig.

Oplæring i udlandet
Du kan også tage dele af din uddannelse i udlandet. Vores uddannelsesvejledere rådgiver gerne i forhold til fx økonomiske støttemuligheder, eller hvordan du bedst skaber kontakt til virksomheder i udlandet.

Du kan også tage dele af din uddannelse i udlandet. Vores uddannelsesvejledere hjælper dig gerne på vej. De kan fx vejlede dig i økonomiske støttemuligheder, eller give gode råde til, hvordan du bedst skaber kontakt til virksomheder i udlandet.

Skoleoplæring på Kold
Ja

Grundforløb 1 opstarter i begyndelse af august

Grundforløb 2 opstarter i begyndelse af januar og august

Din hverdag på skolen som ernæringsassistent

Uddannelsen er en praktisk køkkenuddannelse, hvor du lærer at lave mad til alle døgnets måltider med fokus på de 10 kostråd og på den ernæring, der tilgodeser de mennesker, der skal spise med. Her på skolen vil du opleve en afveksling mellem teori og praksis. Vi gennemgår tilberedningsmetoder og forskellige måder at lave mad på både i køkkenet og på klassen. Vi sørger altså hele tiden for at koble praktisk arbejde til den teoretiske viden, du tilegner dig.

 

 

Hvad laver en ernæringsassistent?

En ernæringsassistent arbejder med mad. Dagligdagen går med at tilrettelægge og fremstille kost i større mængder, primært henvendt til store forsamlinger, institutioner og virksomheder. Ernæringsassistenten arbejder også med indkøb af råvare til produktionen og økonomien hertil.

Ernæringsassistent på job

Uanset om du laver mad til mange eller til få, så handler dit arbejde om at tilberede lækre hverdagsmåltider, der passer til de mennesker, der skal spise dem. Det betyder blandt andet, at du i høj grad kommer til at arbejder med, hvordan maden er sammensat for at vi får de næringsstoffer, vi har behov for. Ernæringsassistenter arbejder typisk i institutions- og produktionskøkkener, fx i kantiner, på hospitaler og plejehjem, eller i daginstitutioner, restauranter og caféer.

Hvordan bliver man ernæringsassistent?

Du søger ind ernæringsassistent uddannelse på Kold College. Herefter tager det 3 år – 3 år og 6 mdr at blive ernæringsassistent.
Uddannelsen er opbygget således, at du både kommer på skole, men også har oplæringsophold ude i det virkelige liv. Til sidst skal du op til din svendeprøve, inden du får titlen som: Ernæringsassistent.

Hvor lang tid tager det at blive ernæringsassistent?

Det er forskelligt, og kommer an på den enkelte person.
Kommer du direkte fra en 9/10. klasse, vil uddannelsen tage 3 år og 6 mdr.
Er du student, under 25 år eller over 25 år, kan du tage ernæringsassistent uddannelsen på 3 år.

 

Beregn og sammensæt

Som ernæringsassistent lærer du at beregne og sammensætte det rigtige indhold af kulhydrater, vitaminer, mineraler, fedt og proteiner i måltiderne, imens du tager hensyn til allergier og sygdomme hos målgrupperne. Og det gælder uanset, om du laver mad til en virksomhedskantine, til eleverne på en efterskole, til patienterne på et sygehus eller beboerne på et plejehjem.

EUX

Gymnasiale fag på EUX

Som ernæringsassistent med en EUX tilfører du en række gymnasiale fag til din uddannelse. Det betyder, at du både bliver faglært med svendebrev i hånden og student. Herefter kan du videreuddanne dig på de danske universiteter, eksempelvis til procesteknolog eller en professionsbachelor i ernæring og sundhed.

Vælg din situation

Uddannelsens opbygning (EUD)

Her får du et vejledende eksempel på, hvordan din erhvervsuddannelse kan se ud. På uddannelsen kommer du til at veksle mellem skole og oplæring. Vil du vide mere, så kontakt vores vejleder.

0 år og 0 mdr.

Grundforløb
Hovedforløb
Grundforløb Læretid i virksomhed Skole Svendeprøve

Grundforløb 1 (GF1)

Varighed: 20 uger

Grundforløb 1 er et introduktionsforløb, hvor du ikke vælger uddannelse, men du skal vælge hovedområde. Desuden skal du bestemme, om du vil tage din uddannelse som EUX.