Introduktion til Gastronom specialer

gastronom uddannelsen skal du vælge et speciale, når du kommer til hovedforløbet. På Kold udbyder vi alle tre specialer, der hører til uddannelsen. Du kan vælge mellem gastronomassistent, kok samt smørrebrød og cater. Herunder kan du blive klogere på, hvad de tre forskellige specialer byder på, hvor længe de varer, hvilke fag du kan forvente og hvad du kan arbejde med efter end uddannelse.

Ansøg her

Mød eleverne

Sanni, 21 år
Sara, 23 år
Marck, 26 år

Jeg elsker maden, stemningen og hele sammenspillet med kollegaerne i køkkenet. Når service bare kører derudad, så føles det bare rigtig fedt! Det jeg nok bedst kan lide er at anrette og få lov til at arbejde finesserne på tallerkenen.

Sanni Seide

Kokkeelev

Min drøm er at lave mad på et hospice, da jeg rigtig gerne vil være med til at gøre en forskel for mennesker, som har brug for det. Og jeg synes ikke, at man kun kan gøre en forskel, når man er Falckredder.

- Sara, kokkeelev ved Tingstrøm

sara neldeberg riber

Kokkeelev

Jeg glæder mig til at komme ud og opleve verden. Se hvordan tingene foregår i køkkener i andre lande. Jeg vil gerne udfordre mig selv og på et tidspunkt blive køkkenchef. Eller måske restaurantejer. Hvem ved?

- Marck, kokkeelev ved Restaurant Marie Louise

Marck

Kokkeelev

Gastronomassistent speciale

Gastronomassistent er den korteste uddannelse af specialerne på gastronomuddannelsen. En gastronomassistent uddannelse tager 2 år. På uddannelsen får du en grundlæggende viden om de mest almindelige råvarer og lærer om tilberedningsmetoder af forskellig slags. Du får mulighed for at udforske det kulinariske madunivers og være kreativ med din måde at lave mad på både i forhold til udseende, smag og konsistenser. 

Som gastronomassistent elev skal du i løbet af uddannelsen ud i en på en læreplads. Her får du lov at prøve kræfter med, hvad det vil sige at være en del af driften i en virksomhed. I branchen er der mangel på en gastronomassistent elev som dig, og har du selv svært ved at finde en elevplads, hjælper vi gerne med det. Efter endt uddannelse kommer du ud og arbejder på enten store eller mindre gastronomiske arbejdspladser. Her bliver du en del af et arbejdsmiljø med skiftende arbejdstider, hvor teamwork er en stor del af arbejdsdagen. 

På en gastronomassistent uddannelse kombinerer du praktisk arbejde med teori. Du kan tage uddannelsen som EUD eller EUX. På EUD har du erhvervsfag, der giver dig grundlæggende viden om ernæring, madlavning og andet. Derudover har du også dansk e og naturfag e. Dem kan du opgradere til dansk c eller naturfag c. På EUX har du almindelige gymnasiefag. På grundforløbet har du dansk c, samfundsfag c, engelsk c, matematik c, kemi c og fysik c. På hovedforløbet har du dansk a, engelsk b, kemi c eller kemi b, matematik b, teknologi c. Derudover kan du opgradere til engelsk a eller matematik a. 

Spørgsmål til gastronomassistent

Efter endt uddannelse kommer du ud og arbejder på enten store eller mindre gastronomiske arbejdspladser. Her bliver du en del af et arbejdsmiljø med skiftende arbejdstider, hvor teamwork er en stor del af arbejdsdagen.

På en gastronomassistent uddannelse kombinerer du praktisk arbejde med teori. Du kan tage uddannelsen som EUD eller EUX. På EUD har du erhvervsfag, der giver dig grundlæggende viden om ernæring, madlavning og andet. Derudover har du også dansk e og naturfag e. Dem kan du opgradere til dansk c eller naturfag c. På EUX har du almindelige gymnasiefag. På grundforløbet har du dansk c, samfundsfag c, engelsk c, matematik c, kemi c og fysik c. På hovedforløbet har du dansk a, engelsk b, kemi c eller kemi b, matematik b, teknologi c. Derudover kan du opgradere til engelsk a eller matematik a.

Kokkeuddannelsen

Overvejer du at tage en kok uddannelse? På en kokkeuddannelse lærer du om råvarer og om, hvordan du både tilbereder og anretter, så dine retter fremstår appetitvækkende. Du bliver skarp til at sammensætte de rigtige smage og arbejder med både de traditionelle metoder og nye opskrifter. En kokke uddannelses længde er 4 år og 3 måneder, hvis du tager den som en EUD. Uddannelsen består af både teori og praktisk arbejde på en uddannelsesinstitution samt tid i lære som kok i en virksomhed. 

Når du er uddannet kok, kan du blandt andet få job i restauranter, caféer, på hoteller, i kantiner og andet. Som uddannet kok er der også mange, der vælger at starte som selvstændig med iværksætteri. Med en kok videreuddannelse kan du vælge at dygtiggøre dig inden for faget og åbne endnu flere døre for videre jobmuligheder. 

Er du bekymret for, om du får svært ved at finde en læreplads? På din uddannelse skal du i lære som kok. Det kræver, at du finder en læreplads i en virksomhed. På vores kokkeuddannelse Fyn har vi uddannelsesgaranti. Det betyder, at vi enten hjælper dig med at få kontakt til en virksomhed, eller at du kan komme i skolepraktik.  

Du kan vælge at tage vores kokkeuddannelse Fyn som EUD eller EUX, hvilket har betydning for en kokke uddannelses længde. Tager du uddannelsen som en EUD, har du primært erhvervsfag samt dansk e og naturfag e. Du kan også vælge at tage en EUX, som giver dig både en erhvervsuddannelse og en studentereksamen. På grundforløbet på EUX har du fysik c, kemi c, engelsk c, dansk c, matematik c og samfundsfag c. På hovedforløbet opgraderer du mange af fagene og har fysik b, kemi c eller kemi b, engelsk b, dansk a, matematik b og et valgfag som virksomhedsøkonomi c. Du kan derudover vælge at opgradere til engelsk a eller matematik a. Vi udbyder hele vores kokkeuddannelse som EUX på Kold. 

Spørgsmål til kokkeuddannelsen

Når du er uddannet kok, kan du blandt andet få job i restauranter, caféer, på hoteller, i kantiner og andet. Som uddannet kok er der også mange, der vælger at starte som selvstændig med iværksætteri. Med en kok videreuddannelse kan du vælge at dygtiggøre dig inden for faget og åbne endnu flere døre for videre jobmuligheder.

Du kan vælge at tage vores kokkeuddannelse Fyn som EUD eller EUX, hvilket har betydning for en kokkeuddannelses længde. Tager du uddannelsen som en EUD, har du primært erhvervsfag samt dansk e og naturfag e. Du kan også vælge at tage en EUX, som giver dig både en erhvervsuddannelse og en studentereksamen. På grundforløbet på EUX har du fysik c, kemi c, engelsk c, dansk c, matematik c og samfundsfag c. På hovedforløbet opgraderer du mange af fagene og har fysik b, kemi c eller kemi b, engelsk b, dansk a, matematik b og et valgfag som virksomhedsøkonomi c. Du kan derudover vælge at opgradere til engelsk a eller matematik a. Vi udbyder hele vores kokkeuddannelse som EUX på Kold.

Smørrebrød- & Catering

Vælger du at uddanne dig til gastronom med speciale i smørrebrød og catering, bliver du ekspert i at lave velsmagende og lækkert smørrebrød samt at tilberede forskellige varme og kolde retter. Her lærer du også at anrette på en indbydende måde og håndtere både råvarer, salg og gæstebetjening. På en smørrebrød catering uddannelse arbejder du typisk i kantiner, cafeterier, caféer og andre steder, der serverer mindre anretninger.  

En smørrebrød catering uddannelse er et mellemtrin mellem gastronomassistent og kok. Vores smørrebrød uddannelse tager 3 år og 6 måneder. Her er du smørrebrød og catering elev i en virksomhed i 3 perioder i løbet af din uddannelse. På lærepladsen får du mulighed for at afprøve det, du lærer på skolen, i praksis. Her lærer du også, hvad det vil sige at arbejde med faget, og hvad det kræver – både fagligt og socialt. Det er op til dig at opsøge en læreplads hos den virksomhed, du finder interessant. Lykkes det ikke, hjælper vi gerne med at få kontakt til en virksomhed. Alternativt kan du komme i skolepraktik. 

Som smørrebrød og catering elev kan du både tage uddannelsen som EUD eller EUX. Tager du uddannelsen som en EUX, er uddannelsens varighed lidt længere, men du får til gengæld både en studentereksamen og et svendebrev efter endt uddannelse. På en smørrebrød uddannelse som EUD har du almene skolefag som dansk e og naturfag e. Derudover har du erhvervsfag. På EUX har du flere almene skolefag. Grundforløbet byder på samfundsfag c, engelsk c, matematik c, dansk c, kemi c og fysik c. På hovedforløbet har du kemi b, fysik b, engelsk b, dansk a og matematik b. Her kan du vælge at opgradere til matematik a eller engelsk a. Som valgfag udbydes desuden virksomhedsøkonomi c. 

Spørgsmål til smørrebrød- & catering specialet

En smørrebrød catering uddannelse er et mellemtrin mellem gastronomassistent og kok. Vores smørrebrød uddannelse tager 3 år og 6 måneder.

Efter smørrebrød catering uddannelsen arbejder du typisk i kantiner, cafeterier, caféer og andre steder, der serverer mindre anretninger.

Som smørrebrød og catering elev kan du både tage uddannelsen som EUD eller EUX. Tager du uddannelsen som en EUX, er uddannelsens varighed lidt længere, men du får til gengæld både en studentereksamen og et svendebrev efter endt uddannelse. På en smørrebrød uddannelse som EUD har du almene skolefag som dansk e og naturfag e. Derudover har du erhvervsfag. På EUX har du flere almene skolefag. Grundforløbet byder på samfundsfag c, engelsk c, matematik c, dansk c, kemi c og fysik c. På hovedforløbet har du kemi b, fysik b, engelsk b, dansk a og matematik b. Her kan du vælge at opgradere til matematik a eller engelsk a. Som valgfag udbydes desuden virksomhedsøkonomi c.

Følg med på vores sociale medier