Introduktion til ernæringsassistent

Som ernæringsassistent er du med til at lave mad til dem, der ikke selv kan eller har mulighed for det. På en ernæringsassistent uddannelse bruger du din tid i køkkenet. Du har et stort kendskab til råvarer, sammensætning af mad og sundhed og er ekspert i at lave mad til større mængder af mennesker med fokus på ernæringsrige retter.

Du kan blandt andet arbejde i institutioner eller produktionskøkkener, hvor du er med til at planlægge menuer med fokus på korrekt ernæring, indkøbe råvarer, tilberede maden og have ansvar. Som ernæringsassistent har du en stor viden om ernæring og sundhed, som du både tilegner dig på skolen og i din tid som elev i en virksomhed.

Ansøg nu

4 dages skoleuge

Som elev på grundforløb 1 på Mad & Oplevelser har du en 4 dages skoleuge. Du får altså en hel dag mere om ugen, som du kan bruge på lige det du vil. Lave lektier, sove længe, have et fritidsjob, gå til en sport eller det du synes er fedt.

Derudover kommer alle elever på grundforløb 1 på en uges betalt studietur* i udlandet.

*Studieturen er et uddannelses- og praktikophold indenfor EU

Mød eleverne

Sofie, 22 år
Christian, 25 år
Sofie, 22 år

Jeg vil nok gerne lave mad til ældre på et plejehjem. Jeg kan godt lide tanken om helt almindeligt mad til mennesker, som har brug for det. Selvom det er hverdagskost, så kan det jo godt være god mad, som er lavet fra bunden.

Sofie Olesen

Ernæringsassistentelev

Jeg går omkring 2 år på datamatikeruddannelsen, men det var bare alt for teoretisk og stillesiddende. Under studiet opdager jeg, at jeg godt kan lide at lave mad, så det fører mig i den her retning. Nu kan jeg se, hvor meget, jeg har savnet at bruge mine hænder. Jeg elsker, når vi går i køkkenet!

Christian Sten Jørgensen

Ernæringsassistentelev

Jeg har fundet ud af, at jeg rigtig godt lide at lave kostberegninger. Og at der er stor forskel på at lave sund mad til fx ældre i forhold til yngre mennesker, da det er forskellige ting, de har behov for. Så sund mad er noget, som passer til mennesket.

Sofie Hauggaard

Ernæringsassistentelev

Ernæringsassistent fakta

9. eller 10. klasse eller tilsvarende med karakteren 02 i Dansk og Matematik.

Ja (Hvis du opfylder overgangskravene)

Læreplads med løn

Inden du kan starte på hovedforløbet, skal du finde en læreplads i en godkendt oplæringsvirksomhed. Det er dit eget ansvar at finde en virksomhed, som vil indgå en skriftlig uddannelsesaftale. Men vores uddannelsesvejledere vil selvfølgelig gerne hjælpe dig.

Oplæring i udlandet
Du kan også tage dele af din uddannelse i udlandet. Vores uddannelsesvejledere rådgiver gerne i forhold til fx økonomiske støttemuligheder, eller hvordan du bedst skaber kontakt til virksomheder i udlandet.

Du kan også tage dele af din uddannelse i udlandet. Vores uddannelsesvejledere hjælper dig gerne på vej. De kan fx vejlede dig i økonomiske støttemuligheder, eller give gode råde til, hvordan du bedst skaber kontakt til virksomheder i udlandet.

Skoleoplæring på Kold
Ja

Grundforløb 1 opstarter i begyndelse af august

Grundforløb 2 opstarter i begyndelse af januar og august

Oplev vores ernæringsassistent uddannelse

Som andre erhvervsuddannelser består en ernæringsassistentelev uddannelse af en blanding af undervisning på skolen og læretid i en virksomhed. Du starter uddannelsen på enten grundforløb 1 eller 2. Grundforløb 1 er for dig, der kommer direkte fra 9. eller 10. klasse. Grundforløb 2 er for dig, der har været væk fra grundskolen i over to år.

Efter grundforløb 2 skal du på hovedforløbet. Her har du længere lærepladsperioder på din ernæringsassistentelev uddannelse afbrudt af kortere skoleperioder. Uddannelsen tager mellem 3 år og 3 år og 6 måneder alt afhængig af, om du skal på begge grundforløb.  Du skal selv finde og lave en uddannelsesaftale med en læreplads, men vi hjælper gerne med at matche dig med den rigtige virksomhed. Vi har desuden lærepladsgaranti.

 

 

Din hverdag på vores ernæringsassistentelev uddannelse

På Kold træder du ind i en verden, der emmer af stor faglighed og en fælles interesse for gastronomien og servicens verden. Her møder du både store køkkener med alverdens lækkert udstyr, fede undervisningslokaler, egne restauranter og meget mere. Du går sammen med andre elever med samme interesse inden for Mad & Oplevelser, som du vil møde på kryds og tværs på gangene.

Går du på vores efter en uddannelse som ernæringsassistent, får du en hverdag med både praktisk og teoretisk undervisning. I undervisningslokalet gennemgår vi tilberedningsmetoder og forskellige måder at lave mad på, og herefter afprøver vi teorien i praksis nede i køkkenet. Her arbejder du med at lave mad til alle døgnets måltider med fokus på de 10 kostråd samt den rette ernæring og sammensætning af råvarer.

Ernæringsassistent på job

En ernæringsassistent arbejder med mad. Dagligdagen går med at tilrettelægge og fremstille kost i større mængder primært henvendt til store forsamlinger, institutioner og virksomheder. En ernæringsassistent opgave er også at udregne indkøb af råvarer til produktionen og økonomien hertil.

Uanset om du laver mad til mange eller til få, så handler dit arbejde om at tilberede lækre hverdagsmåltider, der passer til de mennesker, der skal spise dem. Det betyder blandt andet, at du med en ernæringsassistent uddannelse i høj grad kommer til at arbejder med, hvordan maden er sammensat for at sikre, at dine kunder får de næringsstoffer, de har behov for.

Som ernæringsassistent lærer du at beregne og sammensætte det rigtige indhold af kulhydrater, vitaminer, mineraler, fedt og proteiner i måltiderne. Samtidig kan du tage hensyn til allergier og sygdomme hos målgrupperne.

Hvad kan jeg med en ernæringsassistent uddannelse?

Ernæringsassistent uddannelse er en erhvervsuddannelse. Det betyder, at du primært har fagfaglige fag, der henvender sig til undervisning inden for branchen. Du kan dog vælge at tage uddannelsen som en EUX. Det giver flere muligheder for fremtiden.

Ernæringsassistenter arbejder typisk i institutions- og produktionskøkkener som fx kantiner, hospitaler og plejehjem eller i daginstitutioner, restauranter og på caféer. Med en ernæringsassistentelev uddannelse som EUD kan du også vælge at tage til udlandet, starte dit eget firma eller læse videre.

Adgangskortet kan du læse mere om, hvad du kan videreuddanne dig til med en ernæringsassistent uddannelse.

Vælger du at tage en uddannelse som EUX, åbner der sig flere døre for fremtiden. På EUX har du en kombination af erhvervsfaglige fag og gymnasiale fag. Det betyder, at du efter endte uddannelse får en studentereksamen, som du kan bruge til, hvis du vil læse videre blandt andet på universitetet. Det betyder også, at du åbner mange døre for fremtiden. Dem kan du blive klogere på lige her.

Gymnasiale fag på EUX

Vælger du at tage uddannelsen som en EUX, erstatter du nogle af dine erhvervsfag med gymnasiale fag. Det betyder, at du kommer til at gå i to klasser – en erhvervsfaglig og en gymnasial. Du har dobbelt så gode muligheder for at danne fede fællesskaber og få en fed studietid.

På EUD har du naturfag e og dansk e. På EUX supplerer du med flere fag og mange på højere niveau. Her har du på grundforløbet dansk c, samfundsfag c, engelsk c, matematik c, kemi c og fysik c. På hovedforløbet har du dansk a, engelsk b eller engelsk a, fysik b, kemi b og matematik a eller matematik b.

Vælg din situation

Uddannelsens opbygning (EUD)

Her får du et vejledende eksempel på, hvordan din erhvervsuddannelse kan se ud. På uddannelsen kommer du til at veksle mellem skole og oplæring. Vil du vide mere, så kontakt vores vejleder.

0 år og 0 mdr.

Grundforløb
Hovedforløb
Grundforløb Læretid i virksomhed Skole Svendeprøve

Grundforløb 1 (GF1)

Varighed: 20 uger

Grundforløb 1 er et introduktionsforløb, hvor du ikke vælger uddannelse, men du skal vælge hovedområde. Desuden skal du bestemme, om du vil tage din uddannelse som EUX.

FAQ

En ernæringsassistent arbejder med mad. Dagligdagen går med at tilrettelægge og fremstille kost i større mængder, primært henvendt til store forsamlinger, institutioner og virksomheder. Ernæringsassistenten arbejder også med indkøb af råvare til produktionen og økonomien hertil.

Du søger ind ernæringsassistent uddannelse på Kold College. Herefter tager det 3 år – 3 år og 6 mdr at blive ernæringsassistent. Uddannelsen er opbygget således, at du både kommer på skole, men også har oplæringsophold ude i det virkelige liv. Til sidst skal du op til din svendeprøve, inden du får titlen som: Ernæringsassistent.

Det er forskelligt, og kommer an på den enkelte person. Kommer du direkte fra en 9/10. klasse, vil uddannelsen tage 3 år og 6 mdr. Er du student, under 25 år eller over 25 år, kan du tage ernæringsassistent uddannelsen på 3 år.