Introduktion til Tjeneruddannelsen

Nyder du at snakke med mennesker, yde god service og have et aktivt arbejde? Så er en tjener uddannelse oplagt til dig. Som tjener elev bliver du ekspert i at sørge for, at dine gæster på en restaurant, café eller lignende får en god oplevelse. Du har en stor ekspertise og viden om blandt andet mad og vin og kan anbefale de rigtige sammensætninger efter den enkelte gæsts præferencer. Og så drives du af at yde en god service og give gode oplevelser.

En tjenerelev uddannelse byder på teori og praktisk undervisning i vores undervisningslokaler og restauranter på Kold. Resten af tiden er du som tjenerelev ude i lære i en selvvalgt virksomhed.

Ansøg nu

Mød eleverne

Nico, 24 år
Cecilie, 23 år

Som tjener kan jeg rigtig godt lide at arbejde med drikkevarer som øl og vin. Man kan løfte måltidet til et helt andet niveau med de rigtige drikkevarer. Og man kan også være uheldigt at servere noget, som er rigtig skidt til maden. Dét synes jeg er spændende.

Nico Dreier Petersen

Tjenerelev

Jeg elsker gæstekontakt. Det her med at nå at skabe en kontakt til gæsterne. Man skal på kort tid aflæse dem, når de kommer ind af døren – og prøve at finde ud af, hvordan kan man bedst muligt kan give dem en god aften.

Cecilie Josephine Brandt

Tjenerelev

Fakta

9. eller 10. klasse eller tilsvarende med karakteren 02 i Dansk og Matematik.

Ja (Hvis du opfylder overgangskravene)

Læreplads med løn

Inden du kan starte på hovedforløbet, skal du finde en læreplads i en godkendt oplæringsvirksomhed. Det er dit eget ansvar at finde en virksomhed, som vil indgå en skriftlig uddannelsesaftale. Men vores uddannelsesvejledere vil selvfølgelig gerne hjælpe dig.

Oplæring i udlandet
Du kan også tage dele af din uddannelse i udlandet. Vores uddannelsesvejledere rådgiver gerne i forhold til fx økonomiske støttemuligheder, eller hvordan du bedst skaber kontakt til virksomheder i udlandet.

Du kan også tage dele af din uddannelse i udlandet. Vores uddannelsesvejledere hjælper dig gerne på vej. De kan fx vejlede dig i økonomiske støttemuligheder, eller give gode råde til, hvordan du bedst skaber kontakt til virksomheder i udlandet.

Skoleoplæring på Kold
Skoleoplæring er ikke en mulighed.

Grundforløb 1 opstarter i begyndelse af august

Grundforløb 2 opstarter i begyndelse af januar og august

Oplev vores tjeneruddannelse i Odense

I din periode på skolen lærer du om alle praksisser, der er ved uddannelsen som tjener. Du skal for eksempel igennem discipliner som at dække et præsentabelt bord, flambere, tranchere, skære kød i skiver og mikse drinks. Derudover gennemgår vi forskellige vinområder, mens vi ser film fra området og smager på vine derfra.

Bliv tjener på Kold og deltag i fagkonkurrencer. Brænder du for tjenerfaget, gør vi meget for, at du kan få lov at fordybe dig i erhvervet og dygtiggøre dig så meget, du ønsker. Det gør vi blandt andet ved at vores dygtige undervisere tilbyder ekstra undervisning og rådgivning, hvis du som tjenerelev for eksempel ønsker at deltage i Skills eller andre fagfaglige konkurrencer.

Din hverdag som tjenerelev

Vores tjener uddannelse på Kold byder på en afvekslende hverdag. Uddannelsen veksler mellem skole og længere perioder som elev i en virksomhed. I dine perioder på skolen har du teoretisk undervisning, som i høj grad suppleres med praktisk undervisning, hvor du kan bruge de ting, du lærer om i den teoretiske del.

På en tjenerelev uddannelse skal du i længere perioder i lære hos en virksomhed. Det kan for eksempel være i en restaurant, café, gastropub eller andre steder, hvor der er fokus på service af gæster. Her oplever du, hvordan det er at arbejde som tjener. Du får mulighed for at bruge de kompetencer og teorier, du lærer på skolen.

Fag på tjeneruddannelsen

Når du skal starte på en tjenerelev uddannelse, kan du vælge mellem en EUD og en EUX. Tager du uddannelsen som en EUD, får du en ren erhvervsuddannelse. Her har du erhvervsfaglige fag, som omhandler emner som opdækning, gæstebetjening, gastronomi og viden om mad, servicering samt vine og andre drikkevarer. Du har få almene fag, nemlig dansk e og naturfag e.

Du kan også vælge at tage uddannelsen som en EUX. Med en EUX får du både en erhvervsfaglig uddannelse samt en studentereksamen. Det betyder, at du som færdiguddannet tjener elev kan vælge at arbejde som uddannet tjener eller vælge at læse videre. På grundforløbet har du fag som dansk c, samfundsfag c, engelsk c, matematik c, kemi c og fysik c. På hovedforløbet EUX har du dansk a, engelsk b, fysik b, kemi b, matematik b, teknikfag b og som valgfag blandt andet erhvervsøkonomi c.

Det kan du med en tjenerelev uddannelse

Som uddannet tjener elev har du flere muligheder i forhold til arbejde i fremtiden. Generelt kan du som uddannet tjenerelev arbejde steder, hvor servicering af gæster er i fokus.  Som uddannet tjener kan du opleve at have meget skiftende arbejdstider – f.eks. på hoteller, hvor alle måltider serveres. Arbejder du på en restaurant, som kun har aftenservering, er dine arbejdstider mere faste.

Vælger du at tage din tjener uddannelse som EUX, har du flere muligheder efter endt uddannelse. Du kan ligesom med en EUD vælge at arbejde direkte efter din uddannelse som tjener. Med en EUX kommer du ud med en studentereksamen, der åbner for flere muligheder for videreuddannelse. Du kan vælge mellem mere end 100 videreuddannelser både som bachelor, professionsbachelor, akademiuddannelse og andet.

Tjener i job

Efter din tjener uddannelse er der gode muligheder for at komme i job. Som uddannet tjener er din fornemmeste opgave at give dine gæster en god oplevelse. Du yder god service på højeste niveau og møder gæsterne med et smil og glimt i øjet. Her skal du som ekspert guide din gæst til den bedst mulige oplevelse – både gastronomisk og i forhold til at kredse om dem. Du er med til at sørge for, at stemningen er god og rådgiver samtidig om de bedst sammensætninger af mad og drikkelse.

Din hverdag som tjener består oftest af forberedelse, inden du tager mod dine gæster. Her skal du dække et pænt bord, sørge for at service, glas osv. er pænt og rent, klargøre remedier du skal bruge igennem aftenen og meget mere. I løbet af en arbejdsdag har du ofte travlt, så snart gæsterne gør sin entre. Her skal du være god til at løbe stærkt med et smil på læben, holde overblik og være tålmodig.

Specialer på en tjener uddannelse

Når du tager en tjeneruddannelse, skal du på hovedforløbet vælge, hvilket speciale du vil uddanne dig inden for. Alt efter dit valg af speciale tager en tjenerelev uddannelse mellem 2 år og 2 måneder og 3 år og 10 måneder. På uddannelsen kan du vælge mellem to specialer.

Konference og selskabstjener

Det første trin på uddannelsesstigen på en tjener uddannelse er specialet konference og selskabstjener. Uddannelsen til konferencetjener tager 2 år og 2 måneder at fuldføre. Her tager du grundforløbet på skolen samt har to længere forløb på lærepladsen afbrudt af en enkelt skoleperiode. På en selskabstjener uddannelse fokuseres der primært på betjening og servering af store selskaber. Her arbejder du med borddækning, service og viden om mad og drikkevarer. Som selskabstjener er du i kontakt med mange mennesker i løbet af en dag, og derfor er det vigtigt, at det ligger naturligt til dig at yde god service og fremvise en god attitude – selv i pressede situationer.

Som uddannet konference og selskabstjener kommer du til at arbejde på for eksempel hoteller, store restauranter, konferencecentre og andre steder, der har store grupper af gæster. Efter endt selskabstjener uddannelse har du flere muligheder. Du kan vælge at udbygge din uddannelse med trin 2 og blive tjener.

Tjener

Vores tjener uddannelse er trin 2 og det højeste niveau, du kan tage på en tjeneruddannelse Odense. En tjenerelev uddannelse er en viderebygning på uddannelsen til selskabstjener og tager 3 år og 8 måneder som EUD. Som tjenerelev bygger du mere viden om service, servering, værtskab, gastronomi, vin og anden drikkelse. Bliv tjener på Kold og lær mere om at vejlede gæster i valg af mad og drikkevarer samt sammensætningen af disse. Her bliver du klog på fagudtryk – også på engelsk og fransk. Du skal kunne føre dine gæster igennem en gastronomisk oplevelse gennem din viden og ekspertise om mad og drikke.

Når du er færdig som tjener elev og har afsluttet din tjener uddannelse, skal du ud at bruge dine nye kompetencer. Ofte vil du arbejde på restauranter, bistroer, caféer, gastrobarer og hoteller. Her skal du arbejde med opdækning og afrydning, klargøringen inden service og give en god oplevelse både i forhold til mad og drikkelse, men også det fulde besøg på restauranten.

Vælg din situation

Tjeneruddannelsens opbygning (EUD)

Her får du et vejledende eksempel på, hvordan din erhvervsuddannelse kan se ud. På uddannelsen kommer du til at veksle mellem skole og oplæring. Vil du vide mere, så kontakt vores vejleder.

0 år og 0 mdr.

Grundforløb
Hovedforløb
Grundforløb Læretid i virksomhed Skole Svendeprøve

Grundforløb 1 (GF1)

Varighed: 20 uger

Grundforløb 1 er et introduktionsforløb, hvor du ikke vælger uddannelse, men du skal vælge hovedområde. Desuden skal du bestemme, om du vil tage din uddannelse som EUX.

FAQ

Det tager mellem 2 år og 2 måneder og 3 år og 10 måneder at blive tjener. På en tjener uddannelse vælger du mellem to specialer, som afgør, hvor lang tid uddannelsen tager. Du kan også vælge at tage uddannelsen som EUX. Her vil tjener uddannelsen vare længere end 3 år og 10 måneder.

Vil du tage en tjener uddannelse, skal du have bestået folkeskolens afgangseksamen og fået en gennemsnitskarakter på mindst 2,0 i dansk og matematik. Kommer du direkte fra folkeskolen, skal du være erklæret uddannelsesparat og derefter starte uddannelsen på grundforløb 1.

Tjeneruddannelsen kan du tage flere steder i Danmark. På vores tjeneruddannelse Odense på Kold kan du tage begge specialer på uddannelsen i fede omgivelser. Her bliver du en del af et miljø, hvor faglighed og et godt læringsmiljø med fokus på fællesskab er i fokus. Du får din daglige gang i vores egne restauranter, hvor du kan lege med alle de spændende dele af uddannelsen.

Som konference selskabstjener har du fokus på at servicere store mængder gæster. Her lærer du om servering for mange mennesker og får en basisviden om gastronomi, god service og værtskab samt drikkelse. Som tjener bygger du videre på uddannelsen. Her får du mere grundig viden om gastronomi, lærer at rådgive gæster om sammensætninger og tilbehør, får indsigt i fagtermer på flere sprog og generelt mere ekspertise og viden indenfor faget.