Introduktion til bagerspecialer

Når du starter på grundforløbet på en bageruddannelse, prøver du kræfter med forskellige typer af bagværk og kager. På hovedforløbet tager du uddannelsen som bagværker, som tager tre år. Her kan du vælge at stoppe og komme ud og arbejde, eller du kan vælge at uddanne dig inden for en af de tre specialer konditor, håndværksbager og detailbager.

Ansøg her

Mød eleverne

Linette, 20 år
Charlotte, 23 år
Yasmine, 19 år

Jeg har valgt at blive bager, da jeg rigtig godt kan lide at lave kager. Og særligt hvis man får lov at arbejde med præcision og pynte pænt, så folk bliver ekstra glade. Det er jo ofte noget særligt, når folk skal have kage. Man forbinder det med noget rart, hvor man er sammen med mennesker og nyder kagen.

Linette H. Uhrskov

Bagerelever

Jeg nåede faktisk at læse to semestre på universitetet. Men jeg vågnede en morgen og spurgte mig selv - er det erhvervsøkonomi, som jeg har lyst til at arbejde med? Det var det ikke. Det gik op for mig, at dét jeg havde lyst til, var at stå op hver dag og bage.

Charlotte Erbe

Bagerelev

Jeg elsker at bruge hænderne. Og så er hele kemien og teorien bag at lave et brød også enormt spændende... Jeg elsker udfordringer. Nu er jeg så heldig, at jeg har fået lov at prøve kræfter med Det Danske Bagerlandshold.

Yasmine Weiglin

Bagerelev

Bagværker uddannelsen

Som bagværker handler det hele om brød og bagværk. En bagværker uddannelse byder på viden og kendskab til de traditionelle metoder, men også en introduktion til nye og moderne metoder at arbejde med brød på. På uddannelsen kombineres teori og praksis, og vi arbejder både med viden om metoder samt bager de forskellige brød.

Under din uddannelse skal du på en læreplads, hvor du kan afprøve de ting, du lærer på skolen. Du skal selv søge en bagværker elevplads i en virksomhed, der kan understøtte din uddannelse. Hvis du har svært ved selv at finde en læreplads, hjælper vi gerne med at række ud til potentielle virksomheder.

Spørgsmål til bagværker

Som bagværker arbejder du med både brød og kager og lærer de traditionelle metoder og traditioner inden for bagerfaget. På en bagværker uddannelse bliver du også undervist i at udvikle dine egne produkter og afprøve nye sammensætninger og smage. Derudover lærer du om rullede deje og om, hvordan du taler med og vejleder kunder.

Din bagværker uddannelse kan du vælge at tage som en EUD eller en EUX. Det, der adskiller dem, er, at du på en EUD kun har naturfag e samt fagrelevante fag, hvor EUX byder på flere gymnasiale fag. Her har du dansk c, matematik c, samfundsfag c, fysik c, engelsk c og kemi c på grundforløbet og dansk a, engelsk b, matematik b, fysik b, kemi b og virksomhedsøkonomi c på hovedforløbet. Her kan du vælge at opgradere til matematik a eller engelsk a. Når du er færdig med din uddannelse på EUX, har du både en studentereksamen på lige vilkår med andre studerende på gymnasier, samt at du får et svendebrev i hånden fra din erhvervsretning.

Speciale som konditor

På en konditor uddannelse lærer du alt om at arbejde i det søde køkken. Her får du kompetencer i at ramme de rigtige smage og konsistenser på både deje og cremer, beregne mængder og overskue opskrifter. Du får en stor viden om, hvordan råvarer og krydderier passer sammen, og hvordan processerne i bagværk fungerer.

En uddannelse som konditor giver dig også mulighed for at være kreativ og arbejde med sirlige mønstre og opskrifter. Arbejdet med chokolade eller karamel kræver koncentration og korrekte mængder blandet med en rolig hånd. Som konditorelev skal du i lære i en virksomhed flere gange under din uddannelse. Vi hjælper gerne med at finde en læreplads som konditor.

Spørgsmål til konditor

For at starte på en konditor uddannelse kræver det, at du har bestået grundskolens afgangsprøve. Derudover skal du have mindst 2,0 som gennemsnitskarakter i både dansk og matematik. Hvis du kommer direkte fra grundskolen, skal en vejleder desuden have erklæret dig uddannelsesparat. Derudover kræver det, at du senere på din uddannelse som konditor får en uddannelsesaftale med en virksomhed, hvor du kan få en læreplads.

Hvis du vil arbejde som konditor, kræver det, at du brænder for at arbejde med fødevarer og produktion. Derudover er konditorfaget et meget kreativt hverv, som både kræver tålmodighed og et øje for detaljen.

Konditoruddannelsen tager omkring 4 år og 6 måneder at gennemføre. Længden på uddannelsen afhænger af, om du tager uddannelsen som en EUD, en EUX, både 1. og 2. grundforløb og andre faktorer. På uddannelsen til bager tager du de første tre år som bagværker, og herefter vælger du specialet konditor, som tager 1 år og 6 måneder.

Som konditor arbejder du med det søde køkken. Du fremstiller alle typer af kager og brød, arbejder med temperaturer og ingredienser, udvikler nye produkter, laver forskellige kreative produktioner og meget mere. De fleste konditorer arbejder også med kunder, hvor de kan rådgive og vejlede i forhold til kager og brød. Andre arbejdsopgaver kan være indkøb og kontrol af råvarer til den daglige produktion.

Konditoruddannelsen kan både tages som en EUD eller en EUX. På EUDen har du primært fag, der henvender sig til det at være konditor. Herudover har du naturfag e. Tager du en EUX, får du både en gymnasial uddannelse og et svendebrev, når du er færdig. På EUXen supplerer du dine erhvervsfag med gymnasiale fag, som du har cirka to dage om ugen. På grundforløbet gælder det fagene dansk c, samfundsfag c, engelsk c, matematik c, kemi c og fysik c. På hovedforløbet har du dansk a, matematik b, engelsk b, fysik b, kemi b og virksomhedsøkonomi c. Du kan her vælge at opgradere til matematik a eller engelsk a.

Speciale som detailbager

Som detailbager får du kendskab til og lærer at producere dej og brød samt kager. Detailbageren arbejder primært med store produktioner af bagværk og kager, der sendes ud til butikker til videresalg. Som detailbager kan arbejdstiden være en fordel, da det ofte er i de typiske arbejdstimer fra 8-16 i stedet for tidligt om natten, som bagerfaget ofte forbindes med. Her kan du arbejde i store produktionsvirksomheder eller større supermarkeder.

På en detailbager uddannelse lærer du om mængder og sammensætninger, når der skal produceres store mængder af de samme typer brød og kager. Udover selve produktionen af bagværk og kager lærer du som detailbager også om drift i en virksomhed samt produktudvikling og -forbedring.

Spørgsmål til detailbager

Som detailbager arbejder du med store produktioner af bagværk i et bageri. Dit arbejde går blandt andet ud på at bage store mænger af samme type bagværk, som sendes ud til butikker. Du har derfor ikke stor kundekontakt, og dine arbejdstider vil typisk lægge mellem 8 og 16.

På EUD har du diverse erhvervsfag, hvor du blandt andet lærer om brødproduktion, forskellige typer bagværk, udvikler nye produktion og får viden om produktionsprocessen. Derudover har du naturfag e. På EUX kombinerer du din erhvervsuddannelse med gymnasiale fag. Her undervises du på grundforløbet i dansk c, engelsk c, samfundsfag c, matematik c, fysik c og kemi c. Hovedforløbet byder på dansk a, engelsk b, fysik b, kemi b, matematik b og virksomhedsøkonomi c. Du kan også vælge at opgradere til matematik a eller engelsk a.

Speciale som håndværksbager

På en håndværksbager uddannelse lærer du om de mange råvarer, der bruges i bagværk, om dejproduktion og om fremstilling af brød. Som håndværksbager kommer du rundt om de fleste typer af kager og bagværk.

På en håndværksbager uddannelse skal du i lære i en virksomhed. De fleste håndværksbagere vælger at blive håndværksbager elev i et bageri, hvilket passer godt til de ting, du lærer og skal afprøve på din uddannelse. Vi får ofte henvendelser fra bagerier, der efterspørger elever, så her er der god mulighed for at få en læreplads.

Spørgsmål til håndværksbager

En håndværksbager arbejder med fremstilling af alt fra brød til kager. Håndværksbageren er bekendt med de forskellige råvarer og sammensætninger, kan producere forskellige typer brød og har stort kendskab til dejprocesser. Herudover ved en håndværksbager meget om kageproduktion og rullede deje.

En håndværksbager arbejder ofte i bageriet, hvor opgaverne spænder vidt fra produktion af brød og kager til servicering og vejledning af kunderne i butikken. Her kan du forvente arbejdstider, der starter tidligt om morgenen. Til gengæld har du tidligt fri.

Vælger du at tage en håndværksbager uddannelse, skal du vælge, om du vil tage en EUD eller en EUX. Med en EUX får du en studentereksamen ved endt uddannelse og har samme kvalifikationer som dem, der har taget en ren gymnasial uddannelse.

Vælger du EUX, vil du gennem uddannelsen have de samme erhvervsfaglige fag, som man har på en ren EUD. EUXen byder på fag som dansk c, matematik c, engelsk c, samfundsfag c, fysik c og kemi c på grundforløbet. På hovedforløbet har du dansk a, engelsk b, fysik b, matematik b, kemi b og virksomhedsøkonomi c. Du kan derudover vælge at opgradere til matematik a eller engelsk a. På EUD har du naturfag e.

Følg med på vores sociale medier